Ordinance No: 15-72
Zoning Text Amendment No: 06-02
Concerning: Modifications to

- MXTC Zone -
Draft No. & Date: 4 —-3/31/06
Introduced: January 31, 2006
Public Hearing: 3/07/06; 1:30 p.m.
Adopted: May 25, 2006
Effective: June 14, 2006

COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND
SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF
THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND

By: District Council at the request of the Planning' Board

AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance for the purpose of:

- amending the Mixed-Use Town Center Zone; and
- generally amending the Mixed-Use Town Center zone.

By amending the following section of the Montgomery County Zoning Ordinance,
Chapter 59 of the Montgomery County Code:

DIVISION 59-C-11 “MIXED-USE TOWN CENTER ZONE (MXTC)
Section 59-C-11.3.1 “Site Plan Approval”

Section 59-C-11.4 “Permitted uses™

Section 59-C-11.5 “Development standards”

Section 59-C-11.5.1 “Street fagade requirements”

EXPLANATION: Boldface indicates a heading or a defined term.
Underlining indicates text that is added to existing laws
by the original text amendment.
[Single boldface brackets] indicate text that is deleted from
existing law by the original text amendment.
Double underlining indicates text that is added to the text
amendment by amendment.
[[Double boldface brackets]] indicate text that is deleted
Sfrom the text amendment by amendment.
* * * indicates existing law unaffected by the text amendment.




OPINION

Zoning Text Amendment (ZTA) No. 06-02 was introduced on January 24, 2006, to
amend standards for the Mixed Use Town Center (MXTC) zone. As introduced, the
proposed amendment would require site plan approval for the standard method of
development if required in a master or sector plan, permit certain light industrial uses if
authorized in a master or sector plan, require public use space to conform to the
applicable master or sector plan, provide for at least 15-foot setbacks unless the
Montgomery County Planning Board authorizes otherwise, and modify the street facade
requirements to broaden the directive for ground floor design.

The Montgomery County Planning Board in its report to the C ouncil recommended that
the text amendment be approved.

The County Council held a public hearing on March 7, 2006, to receive testimony
concerning the proposed text amendment. The text amendment was referred to the
Planning, Housing, and Economic Development Committee for review and
recommendation.

The Planning, Housing, and Economic Development Committee held worksessions on
March 17, March 20, and March 27, 2006 to review the amendment. The Committee
supported the Planning Board’s recommendation to allow the Board to modify street
fagade requirements and recommended modifying the ZTA to allow the Planning Board
to waive setback, height, and public use space requirements if recommended in a master
or sector plan. The Council received testimony inquiring whether the existing definition
of public use space included environmental areas, community recreation areas, and
Legacy Open Space dedication and the Committee believed that the existing definition
includes these spaces. The Committee also recommended several changes to the
development standards chart for clarity.

The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. 06-02 at worksessions held
on April 4 and May 25, 2006, and agreed with the recommendations of the Planning,
Housing, and Economic Development Committee. -

For these reasons and because to approve this amendment will assist in the coordinated,
comprehensive, adjusted and systematic development of the Maryland-Washington
Regional District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 06-02
will be approved as amended.

ORDINANCE

The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District
Council for that portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery
County, Maryland, approves the following ordinance:
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Sec. 1. DIVISION 59-C-11 is amended as follows:
DIVISION 59-C-11. MIXED-USE TOWN CENTER ZONE
(MXTC).

% % *
59-C-11.3.1.  Site Plan Approval.

Site plan approval is required for:
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[l. A standard method development with a lot area of five acres or

more;

2. A standard method development that has certain uses with more

than 20,000 square feet for each establishment as specified in Sec. 59-

C-114.

3. A standard method development proposal for any modification of

the maximum front setback or the street facade requirements; or}]

1. A standard method development project that includes:

- a. [[for]] a net lot area of five acres or more;

b. [[for]] certain uses with more than 20.000 square feet for

each establishment as specified in Sec. 59-C-11.4;

c. [Jlfor any]] a modification [[or reduction}] of the maximum

front setback or the street facade requirements: or

d. [lif required}] a recommendation for site plan review in the

applicable master or sector plan.

[4.]2.[An optional method development project.] All optional method

development projects. For an optional method development project,

the Board must find that the proposed development:

e. conforms to recommendations of the applicable approved

and adopted master or sector plan;
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is not detrimental to any existing development due to the
size, intensity, design, scale and operational characteristics
of its uses;

satisfies the public use space requirements of the zone;

takes maximum advantage of the topography, vistas, fagcade
articulation, and other urban design elements to create an
attractive physical environment;

provides adequate linkages among different functions or
structures, open areas, public amenities, parking, and
adjoining properties and streets, and

provides adequate parking and loading service areas with

appropriate  landscaping, screening, and lighting that will

not adversely affect adjoining neighborhoods.

59-C-11.4. Permitted uses.

*

*

*

(d)  Services:
Adult foster care home P
Ambulance or rescue squad P
Animal boarding place SE
Appliance repair shop P’
Art, music and photographic studio P’
Automobile filling station SE °
Automobile fluid maintenance station SE *
Automobile rental services, excluding automobile | P/SE °
storage

[[*]] Automobile repair and service SE *
Barber and beauty shop P
Bank and other financial institution P/SE®
Car wash SE
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Uses of a light industrial nature’

[[Warehouse

PJj

Manufacturing of electronic components,
instruments and devices

ln=]

Manufacturing of medical, scientific or technical
instruments, devices and equipment.

lae}

Manufacturing and assembly of semi-conductors,

microchips, circuits and circuit boards.

Printing and publishing.

Research, development and related activities.

Sign making shop.

o i e |

[[*11

Warehousing and storage services:

- Industrial and commercial users.

- Self-storage facilities.

la=iige]

|~
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*

[[Industrial Uses a]]Allowed ohly if [[authorized]]

recommended in a master or sector plan.

A drive up bank or a bank with a drive in window must be

approved by special exception subject to the general

requirements of Section 59-G-1.

59-C-11.5. Development standards.

Development standards applicable to the standard and optional method

development are indicated by the letters “S” and “O”.

S O
1 Maximum residential density (units/acre) 8 20'
2 | Maximum non-residential FAR 0.35 1.0’
3 Maximum Building height 42 feet | 70 1
feet
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Minimum public use space

For lots of up to 40,000 sf: | 10%° | 10%°

For lots of more than 40,000 sf: - 10%° 20%°
Building setbacks:?

[[Minimum front setback (feet) 0? 0]

Minimum front setback (feet) 0 0

Maximum front setback (feet) from a [[public | 10* 10°

right—of-way]] street line

Minimum side or rear setback from another lot in
the same zone, or from an adjacent commercial . |0 0

zone (feet)

Minimum side or rear setback from an adjacent 20 20

residential zone (feet)

1. A master or sector plan may [[establish]] recommend a building

height or density limit up to the maximum of the zone, and the

appropriate mix of commercial [and], residential [development}, and

light industrial uses. Notwithstanding any building height limitation
[[established]] recommended in a master plan or sector plan, the
Planning Board may further limit the maximum allowable building

height to achieve compatibility with surrounding land uses. However

the Planning Board may waive any height limit established in a master
or sector plan, up to the maximum allowed in the zone, if expressly
recommended in the applicable master or sector plan.

. The Planning Board may allow a [[maximum]] front setback from the

public right-of-way greater than 10 feet subject to site plan review and
the street facade controls of the MXTC zone. [[Unless authorized by

6




70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
. 84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96

Ordinance No.: 15-72

the Planning Board, s]] Setbacks from the curb must [[not]]_be of

sufficient width [[less than 15 feet]]_to provide for streetscape and

adequate sidewalk space for pedestrians.

. Public use space may be provided indoors or outdoors, and must [[be

in_conformance with]] conform to [[the guidance in the]] master or
sector plan recommendations. Development on lots of up to 40,000

square feet may provide a portion or all of the required public use

space as green area. Development on lots of more than 40,000 square

feet [[may]] must not provide all of the required public use space as

green area. However, the Planning Board may waive any public use

space requirement if expressly recommended in a master or sector
plan.

. [[Setbacks shall be no less than fifteen (15) feet measured from the

curb, unless authorized by the Planning Board.|] The Planning Board

may waive setback requirements if expressly recommended in a

master or sector plan.

59-C-11.5.1. Street facade requirements.

* *

2. The ground floor portion of any street facade in a non-
residential development must have [display] windows [[or other

street activating elements]] and principal entrances to stores and

retail establishments from the adj-oining sidewalk or public use
space. Off-street parking structures, if located along required
street facades, must have retail or other pedestrian-oriented uses
at the ground floor level fronting thé street with direct access to

the sidewalk or a public use space.
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* * *
" Sec. 2. Effective date. This ordinance becomes effective 20 days
after the date of Council adoption.

This is a correct copy of Council action.

£t dop) Lodyom

Elda M. Dodson, CMC, Acting Clerk of the Council
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