Ordinance No: 16-11
Zoning Text Amendment No: 07-05
Concerning: Site Plan Amendment
-Procedures
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COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND -
~ SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF
THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND

By: Councilmembers Leventhal, Floreen, Knapp, and Ervin

AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance to:
- exempt minor building permits from a finding of conformance to an approved site
plan; ]
- - establish a procedure and standards for the approval of minor site plan
amendments by the Planning Director; and
- generally amend site plan approval procedures.

By amending the following section of the Montgomery County Zoning
Ordinance, Chapter 59 of the Montgomery County Code:
DIVISION 59- D 3  “Site Plan”
ection 59-D-3. “Amendment of a site
[[ Add a new Sectlon 59-D-3.0.1}]Adding the gollowmg new §egyon
Section 59-D-3.0.1  “Conforming Permits”
Section 59-D-3.0.1.1 “Permits [[and changes]] exempt from conforming to
an approved site plan”
-Section 59-D-3.0.1.2 “Changes exempt forming to

an approved site plan™
f[Section 59-D-3.7.  “Amendment of a site plan”]]

EXPLANATION: Boldface indicates a heading or a defined term.
' Underlining indicates text that is added to existing laws
by the original text amendment.
[Single boldface brackets] indicate text that is deleted from
existing law by the original text amendment.
Double underlining indicates text that is added to the text
amendment by amendment.
[[Double boldface brackets]] indicate text that is deleted
from the text amendment by amendment.
* * ¥ indicates existing law unaffected by the text amendment.




OPINION

Zoning Text Amendment No. 07-05 was introduced on May 8, 2007 to exempt minor
building permits from a finding of conformance to an approved site plan; establish a procedure
-and standards for the approval of minor site plan amendments by the Planning Director; and
generally amend site plan approval procedures.

The Montgomery County Planning Board in its report to the Council recommended that
the text amendment be approved. The Board supported ZTA 07-05 only because it would allow
a non-substantive site plan amendment to be approved administratively by the Planning Director.
The Board recommended a procedure to allow the Planning Director to approve site plan
amendments rather than granting the Department of Permitting Services (DPS) the authority to
issue permits that are not in conformance with an approved site plan.

The County Council held a public hearing on June 12, 2007, to receive testimony
concerning the proposed text amendment. The text amendment was referred to the Planning,
Housing, and Economic Development Committee for review and recommendation.

The Planning, Housing, and Economic Development Committee held a worksession on

November 5, 2007 to review the amendment. After careful review of the materials of record, the
" Committee recommended that ZTA 07-05 be approved with amendments. The Committee
recognized the benefits of specifying permits and changes to approved site plan site plans that do
not require conformance to the approved plan but limited the ability to do so to site plans that
were completed for at least 5 years. The Committee also recommends clarifying that some
changes that can occur without any permits; and that any permit for sediment control or the
replacement of a building requires conformance to the approved sector plan.

The Committee also agreed that under limited circumstances, the Planning Director
should be able to amend an approved site plan without the Planning Board’s approval. The
Committee recommended allowing that ability if the amendment does not increase the height of
any -building, increase the floor area of any non-residential bulldmg, increase the number of
dwelling units, or prevent circulation on any street or path

The Committee would allow administrative amendments for recreational facilities. The
Committee recommends allowing other site plan amendments that have a minimum affect on the
overall design without identifying specifying such changes. Such changes may include grading,
utilities, and light, depending on the significance of the elements to the approved plan. Finally
the Committee did not recommend any changes in ZTA 07-05 to address technical changes such
as topographic errors in any resolution that memorializes the Planning Board’s action; such
changes, in the opinion of the Committee, are not site plan amendments and can be addressed in
the Planning Board’s regulations.

The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. (7-05 at a worksession held
on November 20, 2007. The District Council agreed with the recommendations of the



Committec; however, the Council also agreed that any modification to an improvement shown
on an approved site plan that satisfies §59-D-3.0.1.1 and §59-D-3.0.1.2 should not need an
amendment to the site plan. In addition, to address the needs of re51dents and the Planning
Board, ZTA 07-05 should take effect on the day of adoption.

For these reasons and because to approve this amendment will assist in the coordinated,
comprehensive, adjusted, and systematic development of the Maryland-Washington' Regional
District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 07-05 will be approved: as
amended. ' '

ORDINANCE

The County Council for Monigoméry County, Maryland, sitting as the District Council for that
portion of the Maryland-Washington Regional District in Monigomery County, Maryland
approves the following ordinance: ,
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Ordinance No.: 16-11

Sec. 1. DIVISION 59-D-3 is amended as follows:
DIVISION 59-D-3. SITE PLAN.

~ 59-D-3.0. Generally.

59-D-3.0.1 Conforming permits

In any zone identified in Article 59-C as requiring site plan approval, the Department must not
issue a sediment control permit, building permit, or use-and—occupancy permit for any building
or structure: |

(a)  until the Plaiming Board approves a site plan, and

(b)  unless the building or structure conforms to the approved site plaﬁ.

59-D-3.0.1.1 Permits [[and changes]] exempt from conforming to an approved site plan.

- In_any zone identified in Article 59-C as requiring site plan approval, the Department may,

without a finding of conformance to an approved site plan, issue a |[sediment control permit or
a]]_building permit for any building or structure on property subject to a site plan that was
completed at least 5 vears before the permit application if the permit is for:

(@)  constructing an accessibility improvement: '

(b)  repairing an existing structure;

()  replacing an existing structure other than a building with a structure other than a

building that has the same [[function]] use and ts §;’gil§r in size; or
(d)  outdoor lighting with full cut-off fixtures. '

[[(d) _landscaping by aresident or a residents association; or

(e) an addition to a paved surface that does not exceed 1,000 square feet by a resident

or a residents association, if the site is not located in a special protection area.}]

The Department must submit a copy of any permit issued undég this section to the Plannin‘g

Director for inclusion in the record of the site pl modification to an improvement shown

on _an approved site plan that is_identified in this section dges not require an amendment to the

If the site plan was co_ggletéd at least 5 years before the change, any owners’ 'associatior=1 may,
without a finding of conformance to an approved site plan, chénge the fgllgwing; _
(a} landscaping, unless such landscaping was required for screening or buffering of
adjoining property; or |
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an additi a paved ce from the approved site plan that doe exceed

500 square feet if;l:le change is not lopcated in a special protection area.

dificati improvemen on_an approved site plan that is identified in_this

section does not require an amendment to the site plan,

* Co%x *

59-D-3.7. Amendment of a site plan.

(a)

(b)

(©

The owner of the property to which a certified site plan applies may apply at any
time for an amendment to the plan. Each application must show every proposed
amendment, in a format approved by the Planning Board, on a copy of the
certified site plan. The amendmeﬁt process required.in this Section is the only

way a certified site plan may be modified.

" The Planning Board may approve any proposed site plan amendment after

holding a public hearing, except as provided in subsection [(¢)] {c) and (d).

The applicant must post a conspicuous notice of each proposed amendment within

3 days after filing the application with the Planning Director at one or more places

and in a form and content approved by the Planning Director. The applicant also

must send written or electronic notice, in a form and content approved by the

Planning Director, within [[3]] 10 days after filing the application, to: |

(1) each person who received notice of the hearing that the Planning Board
held before the site plan was approved; .

(2)  the owner and (if known or reasonably identifiable by the applicant) any
contract purchaser of each adjoining and confronting property; and

3) each registered civic organization in the area of the property, as
determined by the Planning Director.

If a person to whom notice was sent under this subsection, or any other affected

person as defined by Planning Board regulations, has not filed a written or

electronic request for a public hearing within 15 days after the notice is sent, the

Planning Board may act on the amendment without holding a heaﬁng. '

[[(D}] The Planning Director may approve in writing any application for an

-amendment to a [[certified]] site plan approved by the Planning Board, for which

notice was provided under subsection (c), if the amendment:
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(1}  does not:
A increase the height of any buildin
increase the floor of any non-residentijal buildin
C increase the number of dwelling units, o
revent circulation eet or path, and
{2)  modifies one or more of the following elements of the approved site plan;
[[()})] (A) a parking or loading area;
[[GD)]J(B) landscaping [[or]l, a sidewalk, recreational facilities,

recreational area, public use space, or green area in a manner that

does not alter basic elements of the plan: or

[[(iiD]] (C) [[grading, utilities, stormwater management, or any similar
plan element; or||.

[[{iv)]] any other plan element that [[the Planning Board, in approving the
site plan, designated as an element that]] will have a minimal affect

on the overall design, layout, quality, or intent of the plan.[[: and]]

f[(2) does not significantly affect any neighboring property; and
(3) satisfies each requirement of Section 59-D-3.4 (¢).]]

[(d)] (e) The Planning Board Chair or the Board’s designee must sign any Board
resolution that [emends] amends a certified site plan. The Chair must forward
each appfoved amendment to the Department immediately after signing it.

Sec. 2. Effective date. This ordinance takes effect [[20 days after]] on the date of

Council adoption.

This is a correct copy of Council action.

Linda M. Lauer, Clerk of the Council




