Zoning Text Amendment No: 05-11
Concerning: Accessory Buildings — height
and lot coverage

Draft No. & Date: 1-9/7/05

Introduced: September 13, 2005

Public Hearing: 10/18/05; 1:30 p.m.
Adopted:

Effective:

Ordinance No:

COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND

SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF

THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND

By: Councilmember Praisner

AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance for the purpose of:

- reducing the allowable rear yard coverage and maximum height of an accessory
building in certain zones; and
- generally amending provisions concerning accessory buildings.

By amending the following section of the Montgomery County Zoning
Ordinance, Chapter 59 of the Montgomery County Code:

DIVISION 59-A-2  “DEFINITIONS AND INTERPRETATION”
Section 59-A-2.1 “Definitions”

DIVISION 59-C-1  “RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY”
Section 59-C-1.3 “Standard development”

Section 59-C-1.32  “Development standards”

EXPLANATION: Boldface indicates a heading or a defined term.
Underlining indicates text that is added to existing laws
by the original text amendment.
[Single boldface brackets] indicate text that is deleted from
existing law by the original text amendment.
Double underlining indicates text that is added to the text
amendment by amendment.
[[Double boldface brackets]] indicate text that is deleted
from the text amendment by amendment.
* * * indicates existing law unaffected by the text amendment.




ORDINANCE

The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District Council for that
portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery County, Maryland,
approves the following ordinance:
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Zoning Text Amendment 05-11

Sec. 1. DIVISION 59-A -2 is amended as follows:
DIVISION 59-A-2. DEFINITIONS AND INTERPRETATION.
59-A-2.1. Definitions.

* X *

Use, accessory: A use which is (1) customarily incidental and subordinate to the

principal use of a lot or the main building [thereon], and (2) located on the same lot

as the principal use or building. [In addition, a] A temporary structure or trailer

used for construction administration or real estate sales in conjunction with and

during the period of development, construction, or sales within the same site or

subdivision in which it is located is [also] an accessory use.
Sec. 2. DIVISION 59-C-1 is amended as follows:
DIVISION 59-C-1. RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY.

* * *

59-C-1.3. Standard development.

* X *

59-C-1.32. Development standards.

* X *
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* * *

59-C-1.326. Yard
Requirements for an
Accessory Building
or Structure (in
Feet).’

(a) For all lots.

(1) An accessory
building or structure
must be located in a
rear yard and must
not occupy more than
[25] 20 percent of the
rear yard.

(2) An accessory
building or structure
must be set back from
the lot lines with a
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minimum setback as
follows:

(A) From the street | 80 80 80 65 65 60 60 60 65
line:

(B) From a rear lot 10 10 10 7 7 5 5 5 7
line:

(C) From a side lot 15 15 15 12 12 5 5 5 12

line:

(3) For any accessory
building or structure
in the zones indicated
thus (*) with a height
greater than 15 feet,
the side yard and rear
yard minimum
setback must be
increased from the
requirements in (2)
above at a ratio of one
foot of additional
setback for each foot
of height in excess of
15 feet:

(4) For any accessory
building or structure
in the zones indicated
thus (*) with a length
along a rear or side
property line which
has a linear
dimension greater
than 24 feet, the
minimum setback
from that rear or side
property line must be
increased from the
requirement in (2)
above at a ratio of one
foot for every 2 feet
that the dimension
exceeds 24 linear feet.

* * %

59-C-1.327.
Maximum Building
Height (in Feet).

* * %

[For an accessory
building in these
Z0nes:

25]

[For an accessory
building in these
zones, which shall not
exceed 2 stories, the
height from existing
grade shall not
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exceed] For an
accessory building in
an R-90, R-60, R-40,
or R-4plex zone, the
building height as
measured from the
existing grade in front
of the building must
not exceed] [25] 20
feet. Any accessory
building in an R-90,
R-60, R-40, or R-
4plex zone lawfully
existing before (ZTA
Effective Date) with
a height greater than
20 feetisa
conforming building
and may continue
under the standards in
effect when the
accessory building
was constructed:

[25]

[25]

[25]
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Sec. 2. Effective date. This ordinance becomes effective 20 days after the

date of Council adoption.

This is a correct copy of Council action.

Linda M. Lauer, Clerk of the Council



