PEDESTRIAN, BICYCLE, AND TRAFFIC SAFETY ADVISORY COMMITTEE November 29, 2018 – 7:00 to 9:30 p.m. EOB

- 1. **Welcome, Introductions** Kristy Daphnis (10 min, 7:00-7:10)
- 2. **Capital Trails Coalition** [Representative Invited to be confirmed 15min presentation/15 min Q&A] The Capital Trails Coalition is a collaboration of public and private organizations, agencies, and citizen volunteers. They will give an update on their efforts to advance completion of an interconnected network of multi-use trails for metropolitan Washington, DC. Unable to confirm. Will schedule for upcoming meeting.
- 3. **Update on County Executive Transition Activities** {Kristy Daphnis 15 min, 7:10-7:25] Kristy will provide a quick overview of discussions surrounding pedestrian safety in recent County Executive Transition Planning sessions.
- 4. **VZ milestones** [Wade Holland/MCDOT/SHA 20 min, 7:25-7:45]: Wade will provide updated status on VZ milestones, VZ Coordinator, VZ Steering Committee Meeting, State/County collaboration projects, equity task force, interactive map, engineering items. Which items are "low hanging fruit"? How can PBTSAC help drive progress?
- 5. **Discussion of PBTSAC Priorities** [Heidi Coleman & Kristy Daphnis, 30 min, 7:45-8:15] Discussion of a draft priorities list for the PBTSAC; high-level list will be circulated prior to meeting.
- 6. **Update PBTSAC Tracker & Vote to close outdated open recommendations** [Kristy Daphnis 30 min, 8:15-8:45]: Last year, the PBTSAC maintained a motions and actions tracker. We will revisit this, to update status and align with VZ milestones and priority action items. Are there items that should be added to VZ milestone tracker? Which open motions can we take off the books?
- 7. **Upcoming State Legislation** [Tomas Bridle/Kristy Daphnis 15 min, 8:45-9:00] Discussion of known upcoming State transportation related bills, and whether/how PBTSAC should support. Note: PBTSAC is not an advocacy group. All statements of support will be coordinated with Intergovernmental Affairs.
- 8. **General Business, Updates & Announcements** [15 min, 9:00-9:15] Ongoing State and County Efforts, Police Update, Council Update, Planning Board/Planning Dept Updates
- 9. **Upcoming meetings** [5 min, 9:15-9:20] Discussion of Jan/March meetings. Potential "offsite" (non-Rockville) meeting for one of those dates.

Adjourn - approx. 9:25 pm

2019 Upcoming Meeting Dates: January 24, March 28, May 23

Potential Upcoming Meeting Topics (please provide additional input via email to Kristy & Heidi): County-Exec Elect Briefing; Road Code/Complete Streets Update; Bus Stops and Mid-block Crossing Reviews; PBTSAC Involvement in Safety Audits & Development of a Community Tool-kit; Safety and Pedestrian Routes to Purple Line Stops; Educational briefing on CIP process; Capital Trails Briefing